درمان سریع کم خونی
امروزه یکی از مشکلات اصلی جامعه، کم خونی در بین سنین مختلف از جامعه می باشد.کم خونی یا همان فقر آهن، می تواند دلایل بسیار متعددی را در برگیرد و یکی از شایع ترین اختلالات خونی می باشد که به کاهش تعداد گلبولهای قرمز یا کاهش سطح هموگلوبین در خون اشاره دارد.این وضعیت باعث کاهش توانایی خون در حمل اکسیژن به بافتهای بدن میشود.
از علائم بارز کم خونی در افراد می توان به خستگی بیش از حد، ضعف، سردرد های مکرر، سرگیجه و یاکاهش تمرکز اشاره نمود.
اول از همه در این مقاله قصد داریم به کم خونی چیست؟ بپردازیم :
کم خونی چیست؟
کم خونی به اختلالات خونی گفته می شود که در آن گلبول های قرمز و یا هموگلوبین در خون کاهش می یابد.هموگلوبین که خود یک پروتئین حاوی آهن می باشد، باعث می شود، اکسیژن به گلبول های قرمز متصل شود و توسط مویرگ ها به اندام ها و بافت های مختلف بدن برسد و همچنین دی اکسید کربن را از بافت های بدن گرفته و به ریه ها منتقل می کند تا از طریق بازدم دفع شود.
و همچنین از آنجایی که تمام سلول های بدن وابسته به اکسیژن هست، در صورت کاهش سطح گلبول های قرمز و یا هموگلوبین سطح اکسیژن رسانی به بافت های کاهش پیدا می کند و در این صورت عملکرد اندام ها و بافت های بدن دچار تداخل جدی خواهند شد.
جدا از مباحث بالا، هموگلوبین عامل ایجاد رنگ قرمز در خون می باشد.
علائم کم خونی در افراد
از مهم ترین علائم کم خونی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرگیجه
- سر درد های روزانه و پی در پی
- خستگی و ضعف در طول روز بدون دلیل
- سستی در اندام های بدن
- احساس سردی در دست و پا ها
- دمای پایین بدن در طول روز
- خاب آلودگی های روزانه و همیشگی
- ضربان نامنظم قلب
- کوتاهی نفس
درمان سریع کم خونی
امروزه برای درمان کم خونی راه های زیادی کشف شده است.برخی از افراد برای درمان کم خونی خود مایل به استفاده دارو های شیمیایی و یا گیاهی هستند و برخی دیگر از این دسته افراد، برای درمان این اختلال خونی، روی به رژیم های غذایی آورده اند.باید بدانید هر دو روش جواب گوی درمان کم خونی هستند، ولی در برخی از افراد با توجه به شرایط آن ها، استفاده از رژیم غذایی جوابگو نیست و یا حتی استفاده از دارو های شیمیایی نیز در چنین افرادی جوابگو نخواهد بود، در همچین مواقعی، پزشک معالج، برای این افراد تزریق درون رگی را نیز تجویز می کند.
اگر شما فردی هستید که به دنبال رفع و یا درمان سریع کم خونی از طریق رژیم غذایی هستید می توانید از مواد غذایی مانند : گوشت قرمز مانند گوشت گوساله و یا گوسفند، گوشت سفید مانند ماهی استفاده نمایید.
ولی اگر شما آن دسته از افرادی هستید که، فرصت رسیدگی به رژیم غذایی خود را ندارید می توانید از دارو هایی مانند : اسید فولیک، آهن فیفول و فروس سولفات استفاده نمایید.البته لازم به ذکر است در کنار مصرف داروهای شیمیایی ضد کم خونی، باید رژیم غذایی مناسبی نیز داشته باشید، در صورت داشتن رژیم غذایی مناسب به بهترین سطح از موجودیت گلبول قرمز در خون خود خواهید رسید.
برخی از افراد در ذهن، با کلمه آهن گیاهی کلنجار خواهند رفت.اگر به دنبال تأمین آهن خون خود از سبزیجات هستید باید صادقانه بگوییم، آهن موجود در سبزیجات درصد بسیار پایینی نسبت به آهن موجود دارو های شیمیایی دارد و همچنین آهن موجود در سبزیجات، به خوبی قابل جذب نیست.
جهت درمان سریع کم خونی می توانید از داروهایی مانند :
جهت خرید می توانید در روی هر محصول کلیک کنید
کپسول فروسیس لیپوزومال
قرص یونی فرو ابیان دارو
کپسول آهن فروفورت انرژی عبیدی
کپسول ویتا فرو نیچرز پلنتی
کپسول آهن فلیپ
منابع غذایی برای دریافت آهن و درمان کم خونی
جگر
یکی از بهترین و غنی ترین مواد غذایی که در آن آهن، فراوان یافت می شود، جگر گوسفندی می باشد.افرادی که بیشتر به دنبال درمان کم خونی در خانه هستند می توانند از این ماده غذایی ماهیانه مصرف نمایند.
گوشت قرمز و گوشت سفید
یکی دیگر از منابع غنی شده از آهن، گوشت قرمز مانند گوشت گوسفند یا گوساله و یا گوشت سفید مانند گوشت ماهی و یا مرغ می باشد، ولی با این حال درصد وجود آهن در گوشت قرمز نسبت به گوشت سفید بیشتر می باشد.اگر شما در کنار گوشت قرمز، از مکمل هایی مانند ویتامین C و یا سبزیجات و یا میوه استفاده نمایید، به درمان کم خونی خود کمک بسزایی کرده اید.
غذاهای دریایی
برخی از افراد علاقه خاصی به منابغ غذایی دریایی مانند میگو، صدف خوراکی، خرچنگ و … دارند.لازم به ذکر است این منابع ذکر شده در غذاهای دریایی، منبع غنی از آهن را در خود دارد.پس می توانید در صورت عدم تمایل به استفاده از گوشت قرمز، از این منابع غذایی دریایی نیز استفاده کنید.
استفاده از حبوبات
استفاده از حبوباتی مانند آجیل، لوبیا سیاه، لوبیا قرمز، نخود، لوبیا چیتی، سویا و … می تواند به درمان کم خونی کمک کند.به طور کلی و خلاصه، مغز های حبوبات مانند اجیل نقش مهمی در تأمین مواد معدنی و فولیک اسید را به عهده دارد.
همچنین مصرف اصولی از ویتامین B12 می تواند، نقش مهمی در درمان سریع کم خونی در بدن ایفا کند.
صبحانه برای درمان سریع کم خونی
یکی از بهترین وعده های غذایی برای درمان کم خونی، وعده غذایی صبحانه می باشد.اگر شما بتوانید در وعده صبحانه از رژیم غذایی مناسب و غنی از آهن استفاده کنید، در اول راه به بدن خود در تسریع خون سازی کمک بسزایی کرده اید.شما می توانید در وعده غذایی صبحانه از منابع غذایی ارده حلوا و شیره ارده استفاده نمایید و همچنین در کنار این منابع می توانید از قرص آهن نیز استفاده نمایید.
همچنین می توانید در وعده غذایی صبحانه از خشکبار هایی مانند کشمش، کنجد نیز استفاده نمایید که منبع غنی از آهن و کلسیم و منیزیم هستند.
برای درمان سریع کم خونی در وعده غذایی صبحانه می توانید از منابع زیر استفاده نمایید:
غذاهای غنی شده از آهن
- تخممرغ: منبع خوب آهن و پروتئین است.
- نان سبوسدار: غنی از آهن غیرهم (Non-Heme) و فیبر.
- حبوبات: مثل عدسی که میتوانید همراه با نان سبوسدار میل کنید.
غذاهای حاوی ویتامین C
- آب پرتقال تازه
- کفیر یا ماست همراه با تکههای کیوی، توتفرنگی یا آناناس
- سالاد میوه با پرتقال و گریپفروت
لازم به ذکر است، ویتامین C به جذب بهتر آهن در بدن کمک می کند.
منابع غنی از ویتامین B12
- لبنیات: شیر کمچرب، ماست یونانی یا پنیر غنیشده.
- غلات صبحانه غنیشده: برخی از غلات صبحانه با ویتامین B12 و آهن غنیشدهاند.
- تخممرغ (زرده): منبع طبیعی ویتامین B12 است.
خوراکیهای حاوی اسید فولیک
- اسفناج پخته: میتوانید آن را همراه با تخممرغ آبپز مصرف کنید.
- آووکادو: بر روی نان تست سبوسدار بمالید.
- آب گوجهفرنگی طبیعی: غنی از فولات و ویتامین C.
پیشنهادات ترکیبی برای صبحانه
- املت با اسفناج و قارچ: ترکیبی از آهن، اسید فولیک و پروتئین.
- اسموتی سبز: ترکیب اسفناج، موز، کیوی، و شیر بادام.
- نان سبوسدار با کره بادامزمینی: حاوی آهن غیرهم و چربیهای مفید.
- عدسی با نان جو: یک وعده کامل و گرم برای شروع روز.
درمان کم خونی در خانه
می توانید جهت درمان کم خونی در منزل از مواد غذایی زیر که به شدت مؤثر در درمان کم خونی هستند استفاده نمایید.
مویز
مویز یک منبع غنی شده از آهن می باشد که این آهن موجود در مویز باعث میگردد، تولید هموگلوبین در بدن افزایش یابد و در نهایت خون سازی در بدن افزایش پیدا می کند.اگر بخواهیم اهمیت استفاده از مویز را به زبان ساده تر بیان کنیم باید بگوییم، تنها خوردن چند دانه از مویز روزانه به صورت منظم، می تواند بخش اعظمی از کمبود آهن در بدن را جبران نماید.همچنین مویز به دلیل داشتن فیبر، در دمان یبوست نیز به شما کمک خواهد کرد.
کنجد
یکی از مغذی ترین مواد غذایی موجود در خانه ها که غنی از آهن می باشد، کنجد می باشد.یکی از هزاران فواید کنجد می توان به تأثیر مثبت آن در کم خونی اشاره کرد.علاوه بر مزیت مثبت آن در کم خونی، می توان به غنی بودن کنجد از کلسیم و روی نیز اشاره نمود.
خرما
یکی دیگر روش های مناسب برای درمان سریع کم خونی در منزل می توان به میوه خرما اشاره کرد.از آنجایی خرما، منبع غنی از پتاسیم و دیگر مواد معدنی مورد نیاز بدن می باشد، بهترین گزینه برای درمان کم خونی در منزل به حساب می آید.تحقیقات میدانی نشان داده است، آن دسته از افرادی که در وعده غذایی صبح، ناشتا خرما مصرف می کنند، نسبت به افراد دیگر، رنگ پریدگی و کم خونی کمتری دارند.
میوه خرما نه تنها در وعده های غذایی به یک منبع عظیم مواد معدنی تبدیل شده، بلکه جنبه درمانی نیز دارد، زیرا، از آنجایی که مصرف قند در بین ایرانیان خیلی زیاد می باشد، می توان از خرما به عنوان جایگزینی بهتر برای قند استفاده نمود.خرما، یک میوه مغذی برای تأمین هموگلوبین بدن می باشد.
اگر شما روزانه، 3 الی 7 عدد خرما را مصرف کنید، به تأمین هموگلوبین مورد نیاز خون خود کمک کرده اید.
گزنه
شاید شما تابحال اسم گیاه گزنه را از اطرافیان خود شنیده باشید.این گیاه بر خلاف ظاهر زمخت خود، فواید زیادی علاوه بر کم خونی دارد.آهن، تنها یکی از مواد معدنی موجود در این گیاه است، این گیاه علاوه بر آهن، منبع غنی از ویتامین هایی مانند ویتامین C و ویتامین A می باشد.وجود برخی از ویتامین ها در این گیاه باعث شده، جذب آهن را در بدن تسریع بخشد و به راحتی جذب بدن شود.گیاه گزنه، علاوه بر تأثیر مثبت در درمان کم خونی، جنبه درمانی برای التهاب هایی نظیر آرتروز دارد.
زیتون
زیتون به عنوان یک ماده غذایی ارزشمند و پرخاصیت، میتواند نقش مؤثری در پیشگیری و مدیریت کمخونی داشته باشد. این اثرات بیشتر به دلیل محتوای غنی زیتون از ترکیبات مفید و مواد مغذی است.لازم به ذکر است زیتون در انواع مختلفی پرورش داده میشود ولی نکته اینجاست که تمامی نوع از زیتون ها نقش مؤثری در درمان کم خونی دارد. در ادامه به توضیح این موضوع پرداخته میشود:
چرا زیتون در درمان کم خونی مؤثر است؟
زیتون حاوی مقادیر مناسبی از آهن است که یکی از مواد معدنی اصلی برای تولید گلبولهای قرمز خون و پیشگیری از کمخونی به شمار میرود. مصرف زیتون میتواند به افزایش سطح آهن بدن کمک کند، به ویژه در افرادی که دچار کمبود آهن هستند.زیتونها، به خصوص زیتونهای سیاه، دارای ویتامین C نیستند اما مصرف آنها همراه با غذاهای غنی از ویتامین C (مانند مرکبات) میتواند به جذب بهتر آهن کمک کند.
این ویژگی به پیشگیری از کمخونی فقر آهن کمک میکند.زیتون سرشار از آنتیاکسیدانهایی نظیر ویتامین E و پلیفنولها است که میتوانند از گلبولهای قرمز خون در برابر آسیبهای اکسیداتیو محافظت کنند و به سلامت کلی بدن کمک نمایند.زیتون به دلیل داشتن چربیهای سالم (مانند اسید اولئیک)، به افزایش انرژی بدن کمک میکند. این انرژی برای افرادی که از ضعف ناشی از کمخونی رنج میبرند، بسیار مفید است.
در برخی از افراد، وجود آهن بیشتر از حد نرمال افزایش پیدا می کند و همین امر باعث غلیظ شدن خون فرد می شود.به همین دلیل این افراد برای رقیق شدن خون خود از موارد زیر استفاده میکنند و تأثیر مثبتی در بهبود همین مشکل دارد:
زرشک
زرشک یکی از گیاهان دارویی می باشد که در سلامت بدن تاثیراتی را به همراه دارد از جمله از این تأثیرات، رقیق کردن خون می باشد.
زرشک به دلیل داشتن ماده ای به نام بربرزین خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی در بدن ایجاد میکند که این امر باعث می شود از تجمع گلبول های قرمز جلوگیری شود و ریسک ایجاد لخته خونی در رگ ها کاهش پیدا کند.
از مواد معدنی یا ویتامین های دیگر موجود در زرشک می توان به ویتامین C اشاره کرد.ویتامین C موجود در زرشک باعث کاهش التهاب عروق خونی و ایجاد جریانی متعادل در رگ های خون شود.
بربرزین موجود در زرشک باعث می شود سطح کلسترول بد و تری گلیسرید در خون کاهش پیدا کندو همین باعث می شود که خطر لخته شدن خون در رگ ها کاهش پیدا کند.
آناناس
آناناس به دلیل داشتن آنزیمی به اسم بروملین، در درمان بیماری های قلبی و عروقی نقش مهمی دارد و از جانبی دیگر سبب رقیق شدن خون می شود.بروملین به دلیل جلوگیری از تجمع پلاکت ها، مانع از تشکیل لخته های خونی می شود.آناناس با کمک به کاهش غلظت خون و رقیق کردن آن، به گردش خون روان تر کمک می کند.
و بسیاری از میوه های دیگر مانند : انگور، انار و … به رقیق کردن خون بدن شما کمک میکند.
غذاهای مضر برای کم خونی
افراد مبتلا به کم خونی باید رژیم غذایی خاصی را در چرخه غذایی خود داشته باشند، بدین منظور نباید از برخی مواد غذای استفاده کنند.لازم به ذکر است افراد دچار کم خونی، نباید از نوشیدنی های مانند نوشابه، نسکافه و چای و کافئین استفاده کنند.
در این بخش به مواد غذایی مضر برای کم خونی می پردازیم:
- چای
- قهوه
- نسکافه
- آناناس
- انگور
- زرشک
- شیر و انواع لبنیات دیگر
- غذا هایی برپایه آرد، جو و گندم مانند پاستا
- برنج
- منابع غذایی حاوی اگزالیک اسید مانند شکلات